Septoplasti
Septoplasti Nedir?
Septum, burnun ortasında bulunan ve burnu ikiye bölen bir yapıdır. Bu yapının doğuştan veya zamanla travmalar sonucunda eğrilmesi septum deviasyonu olarak adlandırılır ve bunu düzeltmek için yapılan operasyona septoplasti denir.
Septoplasti Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Septum eğriliğinin burun tıkanıklığı, burundan nefes almanın zorlaşması, horlama, sık sık sinüzit enfeksiyonları, sürekli burun akıntısı veya kronik baş ağrısı gibi semptomlarla birlikte olduğu durumlarda septoplasti cerrahisi uygulanır.
Septoplasti Nasıl Yapılır?
Septoplasti cerrahisi lokal anestezi altında yapılabileceği gibi genel anestezi altında da yapılabilir. Burun içerisinden yapılan basit bir kesi ile burnun üzerini kaplayan yapılar altındaki septuma ulaşılır, belirlenen eğrilikler düzeltilir ve mevcut kemik çıkıntıları gerekiyorsa törpülenir veya çıkarılır. Burnun dış üst kısmına müdahale yapılmayacağı için bu bölgede şişlik veya morarma oluşmaz.
Septoplasti İşleminin Avantajı Nedir?
Septoplasti cerrahisi sonrasında hastanın nefesi rahatlayacak ve burun tıkanıklığından kaynaklanan; - Horlama, - Sık sinüzit enfeksiyonları, - Sürekli burun akıntısı, gibi semptomlar da hafifleyecektir. Ayrıca, kronik baş ağrıları da azalır.
Septoplasti Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Septoplasti Kimlere Uygulanır?
Septum deviasyonu nedeniyle nefes almakta zorlanan herkese septoplasti uygulanabilir. Ancak, kemik ve yüz gelişiminin tamamlanması gerektiğinden 18 yaşının üzerinde olunması gerekmektedir.
Septum Nedir?
Septum, burnun iç kısmında burnu ortadan ayıran anatomik bir yapıdır. Septum kısmen kemikli ve çoğunlukla kıkırdak yapıdadır.
Endoskopik Septoplasti Nedir?
Septumun özellikle arka kısımlarındaki çıkıntıları ve sinüs açıklıklarını endoskopik görüntü altında çıkarma işlemidir. Endoskopik cerrahi, konfor sağlar ve iyi bir görüş sağlar. Ayrıca, bu yöntemin avantajı, operasyondan sonra silikon tamponlara bile ihtiyaç duyulmamasıdır.
Revizyon Septoplasti Nedir?
Daha önce septoplasti cerrahisi geçirmiş kişilerde, ilk cerrahiden sonra oluşan komplikasyonları düzeltmek veya ilk operasyonda yeterince iyileşmeyen ve eğri kalan kıkırdak yapıların çıkarılması için yapılan cerrahi prosedürdür.
Açık Septoplasti Nedir?
Kıkırdak ve kemik eğrilikleri burnun üst kısmından veya septumun sonundan uzanıyorsa ve klasik cerrahi yöntemiyle düzeltilemiyorsa, açık teknik septoplasti olarak adlandırılan cerrahi yöntem kullanılır. Bu teknikte burnun dışından bir kesi yapılır ve operasyon başlatılır. Eğri parçalar düzeltildikten sonra kesiler aynı şekilde dikilir.
Septoplasti Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Bu operasyon yaklaşık 1 ila 1,5 saat sürebilir. Ameliyat lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılabilir.
Septoplasti Ameliyatından Sonra Yüzde Şişlik ve Morarma Görülür Mü?
Septoplasti ameliyatı, burnun üzerindeki mukozanın çıkarılması ve altındaki septum eğriliğinin düzeltilmesi işlemidir. Burnun dış üst kısmına müdahale yapılmayacağından, bu bölgede şişlik veya morarma oluşmaz.
Septoplasti Ameliyatından Sonra Burunla Nefes Almak Mümkün Mü?
Septoplasti operasyonundan sonra buruna ortası delikli silikon tamponlar yerleştirildiği için hastalar operasyon sonrasında burunla rahatlıkla nefes alabilirler.
Septoplasti Sonrasında Silikon Tamponlar Ne Zaman Çıkarılır?
Silikon tamponlar operasyonun bir veya iki gün sonra çıkarılabilir. Ameliyat sırasında kanama kontrolleri ve burun eti operasyonları lazer ile yapıldıysa, kanama kontrolleri iyi sağlanır. Lazer ile yapılan operasyonlarda silikon tamponlar genellikle bir gün sonra çıkarılır.
Silikon Tamponların Erken Çıkarılmasının Riski Var Mı?
Ameliyat sırasında kanama kontrolü iyi sağlanmazsa, silikon tamponların erken çıkarılması burunda kan birikimi (hematom) riskini artırabilir ve tamponların çıkarılmasının ardından intranazal kanama oluşabilir.
Septoplasti Ameliyatından Sonra Burun Bandajı veya Atel Kullanılır Mı?
Septoplasti ameliyatı sadece burundaki eğri kısımların çıkarılması işlemidir ve burnun üst kısmına dokunulmadığından, operasyon sonrası herhangi bir alçı veya atel kullanımına ihtiyaç duyulmaz.
Septoplasti Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Septoplasti ameliyatında uygun teknik kullanılmazsa, burnun ucunda veya sırt kısmında çökme, burunda kanama birikintileri (hematom) ve enfeksiyon gelişimi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak, bu riskler uygun teknik ve kanama kontrolü ile çok nadirdir.
Rinoplasti ile Septoplasti Arasındaki Fark Nedir?
Septoplasti, burun kemik ve kıkırdak dokularını düzeltmek için yapılan bir ameliyattır. Septoplasti’de burnun dış kısmında bir değişiklik yapılmaz. Rinoplasti ise, burun şekil bozukluklarının düzeltildiği estetik bir cerrahidir.
Septoplasti Ameliyatında Başarı Oranı Nedir?
Operasyon öncesi planlamanın yapılması, uygun tekniğin kullanılması ve deneyimli eller tarafından yapılan septoplasti oldukça tatmin edici olup, başarı oranı çok yüksektir.
Septoplasti Sonrası Neden Tampon Yerleştirilir?
Burun tamponunun görevi; burun derisinin burun iskelet yapıları ile erken uyum ve yapışmasını sağlamak, ameliyat sırasında hareketli hale gelen kemik ve kıkırdak yapıların kaymasını önlemek, septum ve kemik yapılarını desteklemek, burun mukozasının şişmesini ve birbiriyle yapışmasını engellemek, intranazal kanamayı durdurmak ve burun ameliyatından sonra burna sızan sıvıları emmek amacıyla kullanılır.
Septoplasti Burnun Şekilini Değiştirir Mi?
Septoplasti ameliyatı burnun şeklini değiştiren bir cerrahi prosedür değildir. Burundaki tıkanıklıklara neden olan kıkırdak veya küçük kemik yapıların düzeltilmesi işlevsel bir operasyondur.
Septoplasti Estetik Midir?
Septoplasti, burun tıkanıklığını hafifletmek için yapılan işlevsel bir cerrahidir. Burnun şeklini ve formunu değiştirmek için yapılan estetik bir prosedür değildir.
Septoplasti Sonrası İyileşme Süresi Ne Kadardır?
İyileşme süresi bireysel farklılıklar gösterebilir, ortalama iyileşme süresi 1 ila 2 hafta arasında değişir. Genellikle hastalar, ameliyatın ikinci gününden itibaren normal yaşamlarına dönebilirler. Operasyondan sonra denize ve havuza girmemek gerekmektedir ve bu, en az 3 hafta süreyle uygulanmalıdır.
Ameliyat Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?
Genel anestezi altında yapılacak ameliyatlarda, yiyecek ve içecek tüketiminin ameliyattan en az 6 saat önce kesilmesi gerekmektedir. Sürekli kullanılan ilaçlar (kan sulandırıcılar, tansiyon ve şeker hastalığı ilaçları) varsa, doktora bilgi verilmelidir. Herhangi bir gıda takviyesi, vitaminler ve bitkisel çaylar ameliyattan bir hafta önce bırakılmalıdır.
Septoplasti Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyat sonrası burunda tampon varsa, bir süre ağız yoluyla nefes almak gerekebilir. Bu yüzden ilk gün sıcak ve sıvı gıdalarla beslenilmesi önerilir. Ancak, takip eden dönemde yiyecek kısıtlaması yoktur.
Doktor tarafından önerilen ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.
Ameliyat nedeniyle burunda oluşabilecek kabuklanma için verilen burun temizleme spreyleri kullanılmalıdır.
Burundaki kabuklar çıkarılmamalıdır.
İlk 4 hafta boyunca yoğun ve ağır egzersizlerden kaçınılmalıdır.