Skyup Health | Template
Yüz İşlemleri

Çene İmplantı


Çene İmplantı Ameliyatı Nedir?

Çene implantı ameliyatı, diş yapısı ve çene gelişimi normal olan hastalarda, çene kemiği üzerine uygun bir malzeme yerleştirilerek çenenin büyütüldüğü estetik bir cerrahi operasyonudur. Bu operasyon ile estetik kaygılar ortadan kaldırılır.

Çene İmplantı Ne İşe Yarar?

Diş yapısı ve çene gelişimi normal olmasına rağmen, çene boyutları normalden küçük olan ve çene görünümü yüz profiliyle uyumsuz olan hastalarda, estetik görünüm implantlar kullanılarak iyileştirilebilir. Farklı boyut ve şekillerde üretilen implantlar çene üzerine uygulanarak çene görünümü ve yüz profili daha uyumlu hale getirilir.

Çene İmplantı Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Çene implantı ameliyatlarının en önemli avantajı, hastanın görünümüne estetik bir değişiklik kazandırmasıdır. Ameliyat sonrası kısa sürede iyileşme sağlanabilir ve normal yaşam aktivitelerine dönülebilir. Bunun dışında diğer avantajlar şunlardır:

- Geçici dolgulardan daha kalıcı ve güçlü bir çene yapısına sahip olunması - Rinoplasti gibi diğer ameliyatlarla eş zamanlı yapılabilmesi - İmplant çeşitlerinin tüm çene şekillerine uygun seçenekler sunması.

Ameliyat Öncesinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ameliyat öncesinde tırnak cilası, takı ve lenslerin çıkarılması gerekmektedir. Hastaların yaklaşık 2-3 hafta önceden sigarayı bırakmaları önerilir. Kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlar ve bitki çaylarının kullanımı durdurulmalıdır. Hastalar, muayene sırasında kullanmaları gereken ilaçları doktorlarına bildirmeli ve planlama buna göre yapılmalıdır.

Çene İmplantı Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çene implantları, farklı malzemelerden yapılabileceği gibi, farklı şekil ve boyutlarda da olabilir. İstenilen sonuca ve hastanın talebine göre, çeneye veya çenenin yanlarına uygun implant seçilerek operasyon süreci başlatılır. Çene implantları, çene kemiğinin önüne yerleştirilerek çenenin uzatılması veya öne kaydırılması ya da çene köşelerinin belirginleştirilmesi sağlanır. İsteğe bağlı olarak ağız içinden veya çene altından bir kesik yapılır. Hasta ve plastik cerrah birlikte kesik yerini belirler. Ancak, eğer prosedür facelift ameliyatı ile birlikte yapılırsa, kesik çene altından yapılması daha uygun olacaktır. Böylece her iki işlem için aynı kesik kullanılabilir. Çene implantı operasyonu ortalama 30-60 dakika sürer. Ameliyat lokal anestezi veya genel anestezi altında yapılır.

Çene İmplantı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Çene implantı ameliyatı geçiren hastaların iyileşme süreçleri, cerrahi yöntem ve implantın uygulandığı yere göre değişir. Ameliyat sonrası hastaya verilen ağrı kesiciler ve antibiyotiklerin düzenli kullanımı, ağrı ve şişliklerin daha kısa sürede iyileşmesini sağlar. Ayrıca, ameliyatın ilk günlerinde ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılmalı ve sıvı ile yumuşak gıdalar tüketilmelidir. İyileşme sürecini etkileyen diğer bir faktör, hastanın çene implantı uygulaması dışında başka bir ameliyat geçirip geçirmediğidir. Sadece çene implantı operasyonu yapılmışsa, hasta aynı gün evine gönderilir ve evde rahatça hareket edebilir. Alt dudak ve çenede oluşan uyuşukluk birkaç gün içinde geçer.

Çene İmplantı İçin Yaş Sınırı Var mı?

Yüz gelişimi kadınlarda 16-17 yaşında, erkeklerde ise 17-18 yaşında tamamlanır. Yüz gelişimi tamamlanmış hastalara çene implantı uygulanabilir.

Çene İmplantı Ağrıya Neden Olur mu?

Çene implantı sırasında lokal anestezi uygulanacağından, hastalar işlem sırasında ağrı hissetmezler. Ameliyat sonrası ağrılar için reçete ile verilen ağrı kesiciler yeterlidir.

Çene İmplantı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Ameliyat sonrası, hastanın beslenmesi ilk birkaç gün boyunca çeneyi zorlamayacak yumuşak gıdalarla yapılmalıdır. Eğer implant ağız içinden yerleştirildiyse, hastalar ameliyatın ilk günlerinde sıvı gıdalarla beslenmeli ve sonrasında yumuşak gıdalar tüketmelidirler. Ağız içindeki kesik tamamen iyileşene kadar yumuşak gıdalar tüketilmelidir.