Rinoplasti
Burun, yüzün ortasında olduğu için yüzün görünümünde en çok dikkat çeken organdır ve nefes alma, koku alma gibi önemli işlevlere sahiptir. Her burun kişisel özelliklere sahiptir, burundaki küçük değişiklikler bile yüzün görünümünde önemli değişiklikler yaratabilir. Burun şekillerinden memnun olmayan kişiler, burunlarına yapılan müdahalelerle burun şekillerini değiştirebilirler.
Amaç
Estetik anlayışı zamanla değişti. Daha önce, kalkık burunlar tercih edilirken, günümüzde yüz hatlarıyla daha uyumlu, doğal burunlar tercih edilmektedir. Amaç, kişinin isteklerine uygun, yüz hatlarıyla uyumlu ve işlevlerini (nefes alma, koku alma) tam olarak yerine getiren güzel burunlar yaratmaktır.
Ameliyat Öncesi
Kaç yaşında yapılabilir?
Genellikle daha genç yaş gruplarında daha sık uygulanır. Ancak 60'lı yaşlardaki hastalarda da iyi sonuçlar elde edilebilir. Kişinin gelişimine bağlı olarak değişmekle birlikte, genellikle kabul edilen yaş kızlarda 17, erkeklerde 18'dir.
İlk görüşme
İlk görüşmede, burun hakkındaki isteklerinizi dinlemek ve bu isteklerin yüzünüzle uyumunu değerlendirmek amaçlanır. Bu muayene sırasında, burun işlevlerini engelleyen sağlık sorunları da değerlendirilir ve çözümler sunulur. Bu görüşme sırasında, yüzünüzün çeşitli açılardan fotoğrafları çekilir ve bilgisayar ortamında fotoğraflar üzerinde değişiklikler yapılarak, hasta ve doktorun birbirini doğru anlamasını sağlayan, beklentilerin ve sonuçların üzerinde anlaşılabileceği bir ortam oluşturulur.
Kişiye özel tasarım
Burun, yüzün en karakteristik bölgelerinden biridir. Herkese aynı burunu yapmak yerine, kişinin kendi özelliklerine uygun ve yüzün diğer favori kısımlarıyla uyumlu bir burun oluşturmak, kişiyi ve doktorunu daha mutlu eder. Aynı zamanda burun kişiye özel tasarlanması gerektiği için, burun ve yüzünüzü diğer yüz bölümleriyle (çene, dudaklar gibi) bütünleştirecek çözümler ve ek müdahaleler sunulur.
Ameliyat öncesi yapılması gerekenler
Güvenli bir ameliyat için, ameliyat öncesi kan testleri, EKG ve göğüs röntgeni yapılır ve anestezi riskleri açısından anestezi uzmanı tarafından değerlendirilirsiniz.
Ameliyat
Doktorun ve kişinin isteğine bağlı olarak, burunun uygunluğuna göre açık veya kapalı olarak gerçekleştirilir. Ameliyat süresi, burunda yapılacak işlemlere bağlı olarak değişebilir. Ameliyat türü ve kullanılacak teknik ekipman (piezo, tur, mikro testere gibi) burunun deformitelerine ve kişinin isteklerine göre belirlenir, ameliyat öncesi hazırlanır ve ameliyat sırasında gerekli bölümlerde kullanılır. Ameliyat sonunda, gerekirse burunda yapılan işlemlere göre burun içine ve dışına tampon uygulanır. Gerekli bölümler bantlanır.
Ameliyat Sonrası
Ameliyattan sonra burundan nefes alabilecek miyim?
Ameliyattan çıkar çıkmaz burundan nefes alabilirsiniz. Gerektiğinde buruna yerleştirilen kanallı silikon pedlerle hava yollarınız ameliyatın sonundan itibaren açık olur.
Tampon çıkarılırken ağrı olacak mı?
Ameliyat sonrası kullanılan tamponlar silikon ve kanallıdır. Geçmişte kullanılan bez tamponlardan farklı olarak, dokuya yapışmaz ve kolayca kayar. Bu nedenle, ağrı bireyin ağrı eşiğine bağlı olarak değişse de, beklenmeyen bir durum değildir.
Ameliyat sonrası nelere dikkat etmeliyim?
Ameliyat sonrası dönemde, başınızı en az 1,5 yastıkla yukarıda tutarak uyumalısınız. Bunun nedeni, başınızın vücudunuzdan daha yüksek olması ve ödemin daha hızlı iyileşmesidir.
Doktorunuzun önerdiği hipertonik spreyleri günde 3-4 kez kullanarak burun pasajlarınızı nemlendirin. Kuru kabuklanma, burundan nefes almanızı engelleyebilir. Spreylerin ve nemlendirici kremlerin uygulanması, kabuklanmayı azaltmaya yardımcı olur.
İlk hafta, burnunuza zarar vermemek ve ödemi daha kısa sürede azaltmak için çiğneme çabası gerektiren sert ve sıcak yiyecekler tüketmemelisiniz.
İlk iki gün boyunca, her saat başı burun çevresine ve gözlerin üzerine 5-10 dakika boyunca soğuk jel uygulamak, oluşabilecek şişlikleri azaltır ve hızlı iyileşmeye yardımcı olur.
Ameliyattan 4 saat sonra yemek yiyebilirsiniz. İlk günlerde, konforunuz için yumuşak yiyecekler seçmeniz önerilir.
Doğrudan güneş ışınlarından 2 ay boyunca korunun, güneşe çıktığınızda güneş kremi kullanın, aksi takdirde hassas burun deriniz lekelenebilir.
Ameliyattan sonra 2 ay boyunca gözlük kullanmamalısınız.
Ameliyat sonrası ilk ayda çaba gerektiren sporlardan uzak durmalısınız.
Ameliyattan sonra, buruna yerleştirilen plastik ısıya duyarlı alçılar, 1. hafta sonunda doktorunuz tarafından çıkarılır.